Bachelor Psychologie

Tot een jaar of vier, vijf is het leven van jonge kinderen overzichtelijk. Zij denken dat iedereen hetzelfde weet. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Ineens realiseren ze zich dat andere mensen iets anders kunnen denken dan zijzelf! Vanaf dat moment gaan ze denken over de gedachten van anderen. Ze worden amateurpsychologen. De meeste mensen blijven dat, maar echte psychologen gaan veel verder. Zij gebruiken wetenschappelijke kennis en methoden om iets te begrijpen van wat anderen denken, voelen, willen en doen. En van zichzelf.Let op: de bachelor Psychologie hanteert een Numerus Fixus. Je kunt je inschrijven via Studielink van 10 oktober 2018 tot en met 15 januari 2019.

Tweetalige bachelor Psychologie 

Tijdens onze bachelor volg je hoorcolleges in het Engels. De kleinschalige werkgroepen volg je in het Nederlands of in het Engels. De keuze is aan jou. 

 

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Wat drijft de mens?

Vaak lijkt menselijk gedrag voorspelbaar. Bij nader inzien blijkt het echter minder vanzelfsprekend dan gedacht. Is gedrag wel te begrijpen? En hoe is het - waar nodig - te beïnvloeden? Dit zijn vragen die aan bod komen bij de studie Psychologie. Niet alleen de algemene kenmerken van menselijk gedrag staan centraal, maar juist ook de onderlinge verschillen in gedrag. Vragen die aan bod kunnen komen:

 • Hoe reageren mensen op stress?
 • Presteren sporters beter door een mentale training?
 • Wat is verliefdheid eigenlijk?
 • Waarom levert de ene persoon op school betere prestaties dan de ander?
 • Hoe komt het dat de ene persoon vriendelijk en ontspannen is, terwijl een ander vaak gespannen overkomt?

Een van de belangrijkste instrumenten die een psycholoog in handen heeft, is onderzoek. Onderzoek kan inzicht verschaffen in menselijke gedragingen, op voorwaarde dat de psycholoog gebruik maakt van wetenschappelijke methoden.

Psychologie iets voor jou?

 • Je bent gefascineerd door mensen en hun gedrag.
 • Je hebt interesse in wat mensen drijft, in hun vaardigheden, emoties, ontwikkeling en in de manier waarop ze met elkaar omgaan.
 • Je kunt zelfstandig werken en houdt van lezen en schrijven.
 • Om gedrag te bestuderen zal je op een wetenschappelijke manier gegevens verzamelen over mensen. Je kunt kritisch zijn als dat nodig is. 
 • Je hebt een vwo-diploma. Alle profielen geven toegang tot de opleiding.

Waarom Psychologie aan de UvA?

 • Bij Psychologie aan de UvA heb je een keuze uit veel verschillende bachelorspecialisaties. Je kunt bij ons alle kanten op.
 • Je krijgt onderwijs van toponderzoekers en ons lab biedt uitstekende onderzoeksfaciliteiten.
 • Naast Engelstalige hoorcolleges volg je kleinschalige werkgroepen in het Nederlands waar je met je medestudenten de diepte ingaat en projecten uitvoert. 
 • De Roeterseilandcampus is een open stadscampus en bevindt zich middenin bruisend Amsterdam.
 • We hebben contacten met veel universiteiten over de hele wereld. We begeleiden je als je een deel van je studie in het buitenland wilt doen. 
 • Wil je meer? We bieden een uniek honoursprogramma. 

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Psychologie aan de UvA is een numerus-fixusopleiding. Dat betekent dat het aantal opleidingsplaatsen beperkt is en plaatsen worden toegekend met een selectieprocedure. De selectie bestaat uit een onderwijsdag en een toetsdag.

Om deel te kunnen nemen aan de selectie kun je tussen 4 oktober 2018 en 15 januari 2019 in Studielink een verzoek tot inschrijving  doen. 

Voorlichtingsdagen Psychologie

Je kunt op veel verschillende manier kennismaken met onze opleiding. Loop een dagdeel mee met een student en ervaar hoe het is om Psychologie te studeren aan de UvA. Of verdiep je in de studie Psychologie en volg een college en werkgroep. 


Diploma
BSc Psychologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56604

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen