Psychobiologie

Waarom is het niet slim om een nacht door te leren voor je examen? Hoe kan het dat sommige mensen verslaafd raken aan alcohol of sigaretten en anderen niet? Kun je persoonlijkheid terugvinden in je brein? Wat is verliefdheid biologisch gezien eigenlijk? Dit soort vragen ga je leren beantwoorden aan de hand van theorie en onderzoek in de opleiding Psychobiologie.Waar gaat Psychobiologie over? 

Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert hoe het zenuwstelsel en de hersenen zijn opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door neuro-imaging technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog de biologische achtergrond van psychologische processen onderzoeken. Met behulp van de biologie leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. Je kunt op zoek gaan naar de mechanismes achter psychische stoornissen zoals autisme en schizofrenie en ziektes zoals Alzheimer of Parkinson.

Waarom Psychobiologie aan de UvA?

 • Uniek in Nederland
  De bachelor Psychobiologie is uniek in Nederland. Er zijn meer universiteiten die een combinatie van psychologie en biologie aanbieden, maar Psychobiologie aan de UvA is de enige bachelor waarin je je helemaal focust op het menselijke brein en al zijn eigenaardigheden.
   
 • Docenten in verschillende expertises
  Je krijgt colleges, werkgroepen en onderzoekspractica van docenten en onderzoekers met expertises in neurobiologie, psychologie, geneeskunde en sociale wetenschappen.

 • Samenwerking met onderzoeksinstituten
  De opleiding werkt samen met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens de bachelorstage in de praktijk te brengen.

Psychobiologie aan de UvA iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie.
 • Je vindt biologie een leuk vak.
 • Je hebt belangstelling voor mensen en hun gedrag.
 • Je werkt graag mee aan het verkennen of uitdragen van een nieuwe wetenschap.
 • Je bent onderzoekend ingesteld.

Behandel je graag mensen met psychische klachten? Kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.

Selectie en plaatsing Psychobiologie

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding, houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2019 en de selectieprocedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 21 februari of maandag 25 februari 2019) en een toetsdag (zaterdag 16 maart 2019). 

Voorlichtingsdagen Psychobiologie

Verwante opleidingen


Diploma
BSc Psychobiologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50014

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica