FAQ Proefstudeerweek

Veelgestelde vragen over proefstuderen

Wat is Proefstuderen?

Proefstuderen is een verdiepende activiteit vooral bedoeld voor 5 & 6 vwo scholieren. Tijdens deze week bieden diverse opleidingen een proefcollege aan. Je krijgt tijdens Proefstuderen bij de meeste opleidingen geen informatie over toelatingseisen, maar een proef hoor- en of werkcollege. Opleidingsinformatie vind je op de opleidingspagina. Ook vind je daar informatie over het studieprogramma.

Wat is het verschil tussen Proefstuderen en Student voor een dag?

Dit verschilt per opleiding, maar meestal is het zo dat je bij Proefstuderen een speciaal ontwikkeld college volgt samen met andere scholieren. Dit college is speciaal voor scholieren ontwikkeld en geeft je een algemeen beeld van de studie van je interesse. Er zijn enkele studenten aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Bij ‘Student voor een dag’ loop je (in een groepje) mee bij een regulier college dat ook door huidige UvA-studenten wordt gevolgd. Je volgt het college dat op dat moment beschikbaar is. Het geeft dus geen algemeen beeld van de hele studie, maar wel een goed idee van de sfeer op de UvA en de studie.

Wat is het verschil tussen Proefstuderen en Matching?

Proefstuderen is een studiekeuze-activiteit die je helpt bij het maken van je studiekeuze. Proefstuderen doe je in 5 of 6 vwo, nadat je een Bachelordag hebt bezocht. Proefstuderen geeft je een goed beeld van de inhoud van de studie. UvA Matching vindt plaats na je studiekeuze en je inschrijving voor een opleiding. De matching helpt je je keuze te testen.

Wanneer vindt Proefstuderen plaats?

Proefstuderen vindt twee keer per collegejaar plaats, in het voor- en najaar.

Ik wil me graag aanmelden voor Proefstuderen maar de aanmelding is nog niet open. Kan ik me alvast aanmelden?

Als de aanmeldpagina voor het Proefstuderen nog niet open is, dan kun je je via een knop op de webpagina ‘vooraanmelden’. Je wordt dan geïnformeerd als de aanmelding open gaat. Heb je je aangemeld maar geen uitnodiging gekregen om je aan te melden, check dan je spambox.

De opleiding van mijn interesse staat er niet bij.

Op de aanmeldpagina van Proefstuderen vind je de opleidingen die deelnemen. Staat de opleiding van jouw interesse hier niet bij, kijk dan op de site bij Student voor een dag. Als de opleiding van je interesse daar ook niet genoemd wordt, kijk dan op de opleidingspagina welke activiteiten de opleiding wel aanbiedt.

Hoe ziet het programma van Proefstuderen eruit?

Dat verschilt per studie. Bij sommige opleidingen volg je een bestaand college en zit je tussen de studenten. Bij andere opleidingen volg je een hoorcollege en/ of een werkcollege met een groep andere aankomende studenten. Ook verschilt het per opleiding of ze jou huiswerk of nog een uitgebreider programma (naast wat je op de site vindt) toesturen.

Ik heb mezelf opgegeven voor de interesselijst. Wat nu?

Je ontvangt als eerste een uitnodiging om je aan te melden voor de volgende editie van Proefstuderen.

Ik heb een hbo-propedeuse, mag ik deelnemen aan Proefstuderen?

Ja. Proefstuderen is bestemd voor scholieren vanaf 5 & 6 vwo, en (dus ook) voor mensen met een hbo- of wo-propedeuse.

Ik zit in 3 of 4 vwo. Mag ik deelnemen aan de Proefstudeerweek?

Nee, daarvoor is het minder geschikt. Wij raden je aan naar de Studiekeuze Kick Off te gaan. Sommige opleidingen laten zelfs alleen 6 vwo-ers toe (dit staat dan bij de naam van de opleiding vermeld).

Mijn middelbare school vraagt om een bewijs van mijn deelname aan Proefstuderen.

Via proefstuderen@uva.nl kun je om een certificaat van deelname vragen. Dat kan pas nadat je hebt deelgenomen aan de ronde.

Ik heb een toets/verplichte les en kan dus pas op een later moment bij het Proefstuderen aansluiten.

Dat is mogelijk. Geef dit wel van te voren bij de opleiding aan, dan kunnen zij je eventueel vertellen waar je je die dag dan het best kunt melden.

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Is mijn aanmelding goed ontvangen?

Ga na of je op de verzendknop in het aanmeldformulier hebt geklikt, en controleer je spambox. Heb je ook daar(na) geen e-mail ontvangen, neem dan contact op met de Student Service Desk, zij kunnen nagaan of je aanmelding is ontvangen.

In mijn bevestigingsmail ontbreekt een ronde waar ik me voor had aangemeld. Kan ik toch naar die ronde toe gaan?

Als er een ronde ontbreekt in je bevestigingsmail, dan was die ronde waarschijnlijk al volgeboekt op het moment dat je je wilde aanmelden (dit staat dan vermeld bij de ronde op het aanmeldformulier). Controleer op het aanmeldformulier of er (toch) nog plekken beschikbaar zijn bij de betreffende ronde. Zo ja, dan kun je je alsnog aanmelden door opnieuw het formulier in te vullen. Als er geen plekken beschikbaar meer zijn, dan is het helaas niet mogelijk de ronde te bezoeken.

Ik heb me al aangemeld voor Proefstuderen, maar wil me voor nog een extra opleiding aanmelden. Hoe doe ik dat?

Je moet dan opnieuw het registratieformulier invullen en de opleiding van je keuze selecteren.

Ik wil mijn ouder/verzorger meenemen naar het Proefstuderen. Mag dat?

Nee. Proefstuderen is echt alleen bedoeld voor studiekiezers. Ouders worden niet toegelaten.

Een vriend/vriendin/klasgenootje wil graag mee naar een Proefstudeerronde. Kan dat?

Je vriend/vriendin/klasgenootje kan niet met jou mee naar de ronde op jouw aanmelding. Hij/ zij moet zichzelf dan voor de ronde aanmelden.

Ik kan helaas toch niet (naar alle rondes waar ik me voor heb aangemeld) komen. Hoe kan ik me afmelden?

In de bevestigingsmail die je hebt ontvangen (na aanmelding) staat een link waarmee je je kunt afmelden voor één of meer rondes.

De ronde waarvoor ik mij wil aanmelden zit vol, kan ik toch een ronde van deze opleiding bezoeken?

Als er geen plekken beschikbaar meer zijn, is het helaas niet mogelijk de opleidingsronde te bezoeken. Je kunt de ronde die vol is ook selecteren op het aanmeldformulier om aan te geven dat je interesse hebt in die opleiding. We houden je dan op de hoogte van eventuele aanvullende activiteiten.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

10 november 2018