Kijk de UvA oktober 2015

dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties

Omstreden belastingdeals

Starbucks en Fiat zijn deze week veroordeeld door de Europese Commissie vanwege belastingdeals gesloten met de Nederlandse en Luxemburgse belastingdienst. Jan van de Streek en belastingadviseur bij Loyens & Loeff lichten dit toe bij Argos van radio NPO1.

workshop Succesvol als ZZP-er / Freelancer

Dokter ik moet gelukkig zijn

UvA-alumnus Floris Alberse maakte de radiodocumentaire ‘Dokter, ik moet gelukkig zijn', waarin hij op zoek gaat naar hoe diep de geluksobsessie in onze samenleving en generatie zit. Hij sprak onder meer met coach en loopbaanbegeleider Femmy Wolthuis, werkzaam bij Studenten Services van de UvA.

Mario Damen

Slag bij Azincourt 600 jaar geleden

Herdenking van de roemruchte veldslag op 25 oktober 1415 bij Azincourt met een hoofdrol voor de Engelse boogschutters. De boogschutters bleken doorslaggevend en hoewel in de minderheid, wisten de Engelsen op Franse bodem te zegevieren. Radio EenVandaag  bespreekt dit met Mario Damen.

Patti Valkenburg

Open access

Open access heeft als doel om publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen online toegankelijk te maken. De VSNU pleit namens de Nederlandse universiteiten voor open access-publiceren. UvA-universiteitshoogleraar Patti Valkenburg vertelt in een filmpje van de VSNU over het belang van open access.

Maagdenhuis, Spui

Dalend aantal bachelorstudenten UvA

Bij de UvA er echter sprake van een daling van 10 procent voor de bacheloropleidingen. Het dit jaar ingestelde leenstelsel en de dure studentenkamers in Amsterdam worden gezien als de oorzaak voor deze zorgwekkende situatie. Yasha Lange licht dit toe in Ritme van de Stad van Amsterdam FM.

Prof. dr. Willem Bouten

Vale gier met gps voorspelt het weer

De effecten van de plotselinge overgang naar lage temperaturen op de natuur en gps-trackers bij vale gieren die niet alleen het trekgedrag van deze vogels in kaart brengen, maar ook veel vertellen over het weer. Willem Bouten bespreekt dit bij Dit is de dag van Radio NPO1 en de kennis van nu op NPO5.

Ralph Wijers

Hoe oud is het heelal?

Hoe kom je achter hoe lang geleden het heelal is ontstaan? En alsof dat nog niet genoeg is, waaruit is dat heelal dan eigenlijk ontstaan? Duizelt het je al? Bekijk het college van sterrenkundige Ralph Wijers bij de Universiteit van Nederland.

prof.dr. E.A. (Lisa) Kuitert

Lisa Kuitert voert geen kruistocht tegen ebook

Ze wil geen kruistocht voeren tegen het ebook, waar ook heus veel voordelen aan zitten. 'Maar een boek heeft iets - je kunt het voelen, doorbladeren - wat het ebook niet heeft.' Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert schreef 'Het boek en het badwater' en bespreekt dit in Dit is de dag van Radio NPO1.

dhr. prof. dr. Hans van Goudoever, medewerker AMC, hoogelaar Kindergeneeskunde

Moedermelk is een interessant goedje

Deze week heropende Koning Willem Alexander het Emma Kinderziekenhuis, na een verbouwing van zeven jaar. Wat is de meest moderne vorm van zorg voor kinderen? Over dit en meer spreekt de Kennis van Nu met Hans van Goudoever.

Paul Aarts - AISSR

Spanning in Saoedi-Arabië loopt op

In Saoedi-Arabië kan de 20-jarige Ali Mohammed al-Nimr ieder moment geëxecuteerd worden. Radio EenVandaag sprak hier over met Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts.

Uitbuiting door diplomaten

Sinds 2010 zijn er twaalf gevallen van mensenhandel en uitbuiting door diplomaten geregistreerd door de ngo’s Fairwork en SHOP. Over de manier waarop Saudi-Arabië tegen deze zaak aankijkt spreekt EenVandaag met Paul Aarts.

Sander Klous

Persoonsgegevens zijn het nieuwe goud

De grootste schadeverzekeraar van Nederland, Achmea, gaat klanten met een premiekorting verleiden meetkastjes te installeren in huis en auto. Over het principe premiekorting in ruil voor privé-data praat Radio NPO1 met Sander Klous.

Amba Zeggen

Economisch nieuws met Amba Zeggen

Amba Zeggen bespreekt voor Radio EenVandaag het financiële en economische nieuws.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

9 november 2015