Kijk de UvA oktober 2013

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

E. Verhulp

Strafontslag voor klokkenluider gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft 'tamelijk hard' opgetreden tegen de klokkenluider die mogelijk vertrouwelijke informatie lekte over de brandveiligheid bij moskee-internaten. De ambtenaar kreeg strafontslag: hij werd op staande voet ontslagen, zonder recht op uitkering. Hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp licht de situatie toe op RTV Rijnmond. 

Arnoud Boot

Beursgang van ABN AMRO in 2015

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm verwacht dat de bank in 2015 weer naar de beurs gaat. De komende maanden zal de bank daarvoor zijn voorbereidingen treffen. In 'Pauw & Witteman' is econoom Arnoud Boot te gast. Hij legt uit hoe gezond de Nederlandse bankenwereld op dit moment is.

Webcollege over de toekomst van de geneeskunde

Gaan wetenschappers in de toekomst alle ziektes onschadelijk maken? Marcel Levi, internist en hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het AMC, houdt online spreekuur in de ‘Universiteit van Nederland’.

M.T.C. Mathijsen-Verkooijen

Over de geschiedenis van stamboomonderzoek

Geschiedenis is populair en tegenwoordig bereikbaar voor iedereen. Jaarlijks pluizen duizenden Nederlanders hun stamboom na – een begin daarmee is thuis vanuit de luie stoel via internet gemakkelijk gemaakt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Neerlandica Marita Mathijsen legt op Radio 1 uit wanneer die verandering zich voltrok.

Eye-Flickr-CreativeCommons-AtillaAcs

Ook iets wat je niet bewust ziet, kun je onthouden

Je zou denken dat alleen de dingen die we zien, worden opgeslagen in ons geheugen. Maar ook wat we niét zien verwerkt ons brein. Dat concludeert promovenda Annelinde Vanderbroucke. Ze licht haar onderzoek toe in radioprogramma ‘Hoe?Zo!’.

Academische Jaarprijs 2013 voor project 'Vogel het uit'

‘Vogel het uit!’ heeft de Academische Jaarprijs 2013 gewonnen voor het beste communicatieplan voor wetenschappelijk onderzoek. Judy Shamoun-Baranes en Camilla Dreef, aanvoerders van het disciplinair onderzoeksteam van de UvA, lichten het project toe op AT5.

dhr. prof.dr. J.C. (James) Kennedy

Het verleden van Zwarte Piet

'Nieuwsuur' trekt een parallel tussen de Zwarte Piet-discussie in Nederland en die over de Washington Redskins in de VS. De Amerikaanse historicus James Kennedy vertelt hoe het Sinterklaasfeest er door Amerikaanse ogen uitziet.

Peyman Jafari

Toenadering tussen Iran en Amerika

In Genève zijn opnieuw onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran. Er is een nieuwe, en gematigder president, Hassan Rohani. Daarmee lijkt toenadering tussen Iran en Amerika een stap dichterbij. Politicoloog Peyman Jafari licht op Radio 1 toe hoe de besprekingen zijn verlopen.

Victor Lamme

De koopknop en het activeren van het consumentenbrein

Leegstaande winkelpanden in troosteloze winkelstraten: sinds het uitbreken van de crisis zien we dat beeld steeds vaker. Naar schatting draait bijna de helft van de winkeliers momenteel met verlies. Hersenonderzoeker Victor Lamme vertelt in 'EenVandaag' hoe het brein van de consument te activeren is. Daarbij speelt de zogenoemde koopknop een rol.

Atlas der Neederlanden

Atlas der Neederlanden in ere hersteld

Koning Willem Alexander opende bij UvA Bijzondere Collecties een tentoonstelling over de Atlas der Neederlanden. De 200 jaar oude atlas werd de afgelopen jaren minutieus gerestaureerd. De presentatie vond plaats bij Bijzondere Collecties. Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen van Bijzondere Collecties, licht voor de NOS verschillende kaarten toe.

C.E. du Perron

Het grote gevaar van waarschuwingsbordjes

In de ‘Universiteit van Nederland’ geven de beste hoogleraren van Nederland gratis college op internet. Hoogleraar Privaatrecht Edgar du Perron neemt in zijn collega het publiek mee langs allerlei bijzondere rechtszaken. Hij vertelt bijvoorbeeld over het gevaar van waarschuwingsbordjes bij verkeerssituaties en de verschillende rechtszaken die hieruit voortgekomen zijn.

xx

Nobelprijs voor de economie toegekend

De Nobelprijs voor de economie gaat naar drie Amerikaanse onderzoekers: Eugene Fama, Lars Peter Hansen en Robert J. Shiller. Ze ontvangen de onderscheiding voor hun onderzoek naar de prijsontwikkeling van aandelen. Hoogleraren Economie Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen lichten prijs en onderwerp toe op Radio 1.

Pinokkio

Eerlijk over liegen

Niet iedereen liegt en zelfs grote leugenaars zijn eerlijk over hun gedrag, blijkt uit onderzoek van psychologen van de Universiteit van Amsterdam. Bruno Verschuere, forensisch psycholoog en één van de onderzoekers, legt op Radio 1 uit waarom het belangrijk is dit te weten.

M.E.J. Raijmakers

Waarom staan kinderen zo open voor nieuwe ervaringen?

Hoe komt het dat kinderen veel meer open staan voor nieuwe ervaringen dan volwassenen? Psycholoog Maartje Raijmakers geeft het antwoord in ‘Hoe?Zo!’.

L.W.C. Tavecchio

Wijs kind bij scheiding niet automatisch aan moeder toe

Aan wie moeten kinderen door een rechter worden toegewezen, als hun ouders in een vechtscheiding liggen die de veiligheid van de kinderen bedreigt? Bureau Jeugdzorg stelt dat als de moeder vóór de scheiding ook al het meest voor de kinderen zorgde, zij een logische keuze van de rechter is. Psycholoog Louis Tavecchio vindt die keuze veel te gemakkelijk. Het is geen reden om de biologische vader uit te schakelen bij de scheiding, vertelt hij op Radio 1.

mevr. prof.dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers, College van Bestuur UvA-HvA

Louise Gunning over onderwijspartners in China

China is niet alleen het beloofde land voor multinationals, ook het Nederlandse onderwijs zoekt naar partners in de grootste economie van Azië. Bestuursvoorzitter Louise Gunning vertelt in radioprogramma 'BNR Zakendoen Met…' welke kansen zij daarin ziet.

IBED, FNWI Koraalrif van Curacao, Close-up opname van de korstvormende spons Halisarca caerulea met uitstroomkanalen

Supervoedzame sponzenpoep

Hoe kan het koraalrif, een van de meest diverse en productiefste ecosystemen ter wereld, bestaan in voedselarme tropische wateren, als een oase in een woestijn? Dit fenomeen staat bekend als de ‘paradox van Darwin’. Jasper de Goeij en mede-onderzoekers lijken deze vraag te hebben beantwoord. De bevindingen worden gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science. In radioprogramma 'Labyrint' vertelt hij erover, samen met zijn vader en mede-onderzoeker Ton de Goeij.

Erella Grassiani

Het dagelijks leven van soldaten in Israël

Antropoloog Erella Grassiani publiceerde onlangs het boek Soldiering under Occupation. Ze verrichte daarvoor onderzoek naar het dagelijks leven van soldaten in Israël. In AT5’s ‘Wereldstad’ vertelt ze over de militarisering van Israël en het effect ervan op de samenleving. Ook licht ze haar volgend onderzoek en de activiteiten voor organisatie gate48 toe.

Prof. dr. Louise Fresco

Eten is weten is geweten

In de zesdelige televisieserie ‘Fresco’s Paradijs’ trekt universiteitshoogleraar Louise Fresco onder het motto "eten is weten is geweten" de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Fresco laat zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt de noodzaak van de wetenschap en de macht van de consument voor de toekomst. Op radio 1 vertelt Fresco over de serie.

Publicatie in 'Nature' over het zwart worden van vermiljoen in schilderijen

In Nature is een artikel verschenen over het onderzoek van Belgische wetenschappers naar het zwart worden van vermiljoen in schilderijen. Katrien Keune, verbonden aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, heeft naar dit onderwerp onderzoek gedaan en komt in het artikel ter sprake.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

16 januari 2014