Kijk de UvA november 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

dhr. prof.dr. F. (Frans) Grijzenhout

Uit nieuw archiefonderzoek is voor het eerst de exacte locatie van het wereldberoemde schilderij ‘Het straatje’ van Johannes Vermeer te herleiden. Prof. dr. Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt zijn bevindingen voor de Guardian. 

graag voor gebuik overleggen met UvA Persvoorlichting, te: 2695.

We zijn niet goed bezig met onze kinderen in België

Naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van het boek ‘Ongelijkheid, wat kunnen we eraan doen?’ van de Britse econoom Anthony Atkinson is universiteitshoogleraar Frank Vandenbroucke te gast in Z-Talk Goossens van het Vlaamse medium Knack. Atkinson was een van de leermeesters van Thomas Piketty en van Vandenbroucke. Vandenbroucke gaat in gesprek met Marc de Vos (directeur van denktank Itinera) die het oneens is met het huidige ongelijkheidsdiscours.

dhr. prof. dr. Bertjan Doosje, mederwerker FMG, hoogleraar Radicalisering studies

Help mijn kind is radicaal!

Bertjan Doosje, bijzonder hoogleraar Radicalisering studies bespreekt de radicalisering van jongeren bij Editie NL. 

Maarten Reesink

Waarom hebben we eigenlijk huisdieren?

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk maar raar: al die beesten die we laten leven in onze huizen. Zelf heeft media- en cultuurwetenschapper Maarten Reesink (UvA) twee katten – waar hij nogal dol op is. In zijn collegereeks bij de Universiteit van Nederland legt hij uit, onder andere, waarom hij een kattenmens is. 

Het succes van vrouwelijke allochtone Kamerleden

Sinds de jaren 90 waren er altijd wel een stuk of 8 Tweede Kamerleden van allochtone afkomst. Maar met 8 op 150 waren dat er minder dan het aandeel allochtonen in het land. De Kamerleden die de Kamer wisten te bereiken, blijken voor het overgrote deel vrouwen te zijn. Dat gaat om 80%, zegt Liza Mügge van de UvA op BNR. Ze publiceerde haar onderzoek bij Parliamentary Affairs.

Marcel Vonk

Fundamenten van de realiteit

Marcel Vonk en Stefan Buijsman denken we na over hoe de wereld die we nu om ons heen zien gevormd wordt en ontstaan is, ca 13,8 miljard jaar geleden na het exploderen van een enorm heet punt in een tijdloos en ruimteloos 'iets'. Zij bespreken dit bij Radio Swammerdam. 

Paul Aarts - AISSR

Saudi-Arabia: A Kingdom in Peril

Paul Aarts en Carolien Roelants schreven twee jaar geleden het boek  Saudi-Arabië: de revolutie die nog moet komen. Dat kreeg dit jaar een vertaling in het Engels - maar er bleek zoveel veranderd in het land, dat het boek voor een groot deel herschreven moest worden. Paul Aarts vertelt hierover bij radio NPO1, met het oog op morgen.

M.C.G. te Brommelstroet

Fietsers veranderen het landschap

Het aantal forenzen dat de trein en de fiets combineert, groeit al jaren onverstoorbaar met 5% per jaar. Het blijkt een zeer succesvol transportsysteem te zijn, waar verkeerskundigen en planologen nooit rekening mee gehouden hebben. Marco te Brömmelstroet bespreekt dit bij BNR Nieuwsradio. 

mw. prof. dr. Geselinde Kuipers, medewerker FMG, hoogleraar Cultuursociologie

Twee keer vier manieren om een ander te beoordelen

We hebben acht manieren om te bepalen of we iemand mooi vinden: vier criteria voor mannen, en vier voor vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Giselinde Kuipers, hoogleraar cultuursociologie aan de UvA. Ze sprak erover op BNR Nieuwsradio. 

Geert van Oorschot, uitgever

Biografie Geert van Oorschot

Arjen Fortuin heeft zeven jaar gewerkt aan de biografie van de Nederlandse uitgever Van Oorschot, ontdekker van belangrijke namen in Nederlandse literatuur en de grote Russische schrijvers. Hij is vorige week op dit onderwerp gepromoveerd en vertelt hier over bij De Wereld Draait Door. 

dhr. prof. dr. Willem Mulder, hoogleraar AMC, Nanatechnologie toegepast binnen e vasculaire Geneeskunde

Hoe zorgt nanotechnologie ervoor dat je sneller beter wordt?

Eénduizendste van een menselijke haar, zo klein zijn nanodeeltjes. Prof.dr. Willem Mulder legt bij Universiteit van Nederland uit hoe je met nanodeeltjes gerichter medicijnen in je bloedbaan af kunt geven. 

De Nachtzoen: Henkjan Honing

Henkjan Honing kijkt niet naar het ambacht van het muziekmaken, maar naar het talent van de luisteraar om muziek te waarderen, irritant of spannend te vinden. DIt licht hij toe bij De Nachtzoen van NPO1. 

Foto Sweder van Wijnbergen

Bewuste misleiding Europese Commissie bij ING-wet

'Er is sprake van bewuste misleiding van de Europese Commissie én de Tweede Kamer bij het schrijven van de wet die banken belastingvoordeel geeft.' Dat stelt econoom en voormalig secretaris generaal Sweder van Wijnbergen in Dit is de Dag van NPO1. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

2 februari 2016