Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA

Robbert Dijkgraaf over Albert Einstein

Professor Robert Dijkgraaf neemt de kijker in zijn derde college voor DWDD University mee op een reis door het leven en de gedachtewereld van genie Albert Einstein. Dijkgraaf doet dit aan de hand van historische beelden, spectaculaire animaties, en een ‘maquette van ruimte en tijd’.

N.A.N.M. van Eijk

Onwettige inbraak op internetfora door de AIVD

De AIVD zou inbreken op de servers van internetfora, waarbij de gegevens van alle gebruikers worden gekopieerd. De NOS interviewt Nico van Eijk, hoogleraar Informatierecht, over deze ‘phishing expedition’. Volgens Van Eijk gaat de AIVD met de acties tegen de wet in.

onbekend

De viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

In november 2013 is het 200 jaar geleden dat Nederland na inlijving bij Frankrijk zijn onafhankelijkheid herkreeg. Nederland maakte daarmee, na een eerste begin vanaf 1798, een nieuwe start als eenheidsstaat. Hoe vanzelfsprekend is het dat Nederland een koninkrijk werd? UvA-historici Jeroen van Zanten, Niek van Sas en Jouke Turpijn waren betrokken bij de festiviteiten of te gast als commentator in diverse televisie- en radioprogramma's.

Foto Sweder van Wijnbergen

Actie van de FNV voor loonsverhoging

Econoom Sweder van Wijnbergen reageert in ‘EenVandaag’ op de actie van vakbond FNV voor een loonsverhoging tot 3 procent. Volgens de FNV leidt de verhoging tot meer koopkracht en kan Nederland door de maatregel uit de crisis komen. Maar is dit daadwerkelijk verstandig?

E. Verhulp

Flexwerker wordt vaker in gelijk gesteld door rechter

Flexwerkers worden door de rechter steeds vaker in het gelijk gesteld in juridische conflicten over flexibele arbeidscontracten. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp legt op BNR Nieuwsradio uit dat dit onder meer komt door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het stijgend aantal mensen met flexcontracten. De wet zelf is namelijk niet veranderd.

Damiaan Denys

Wetenschap en theater gecombineerd in voorstelling over angst

Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys stapt het podium op met een theatervoorstelling over angst. Hij treedt op tijdens het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg en staat in december in cultuurhuis de Brakke Grond. Hoe verschilt het optreden in een theater van het geven van een college? In ‘OOG Zondag’ legt hij uit en geeft hij alvast een kleine try-out.

Klaas Hellingwerf

Bewerkte algen als duurzame brandstof

Wat zijn alternatieven voor het teveel aan uitstoot van koolstofdioxide? 'Labyrint' kijkt hoe de consument de auto niet op de stoep hoeft te laten staan, maar deze duurzaam kan gebruiken. Hoogleraar Klaas Hellingwerf heeft hiervoor een oplossing: hij laat zien hoe met bewerkte algen in de nabije toekomst een basis kan worden gelegd voor de milieuvriendelijke productie van kerosine.

De moord op J.F. Kennedy

In ‘Hoe?Zo!’ gaat historicus Willem Melching in op de vraag hoe de wereld er uit zou hebben gezien als John Kennedy nu nog zou leven. Vrijdag 22 november 2013 is het 50 jaar geleden dat Kennedy werd vermoord.  

Dikke van Dale Nederlandse woordenboek

Het lelijkste woord in taal en gebaar 

'Participatiesamenleving' werd onlangs uitgeroepen tot het woord van 2013. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie wil juist weten welk woord na 2013 niet meer gezegd mag worden. Neerlandicus Herman Pleij geeft in ‘De wereld draait door’ zijn voorkeur. Beppie van den Bogaerde, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal, laat met gebaren zien wat volgens haar het lelijkste woord is.

Geldzaken, geld, euro

Alumni aan het woord over het mogelijke einde van de recessie

Volgens het CBS groeide de economie in het derde kwartaal van 2013 met 0,1 procent. In 'De wereld draait door' bespreekt Matthijs van Nieuwkerk dit nieuws met 3 alumni van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde: Marianne Boschloo (24), Marleen de Goeij (25) en Kamal Boulema (22).  Hoe kijkt deze nieuwe generatie naar de toekomst? 

L.K. Marácz

Leven en religie in Kazachstan

László Marácz, docent Europese Studies, schetst een beeld van het leven in Kazachstan in een documentaire van de Moslim Omroep. Kazachstan is een land aan de buitengrenzen van de islamitische wereld en een kruispunt tussen Russische, Chinese en Centraal-Aziatische beschavingen. Er leven 70% moslims, 24% christenen en 6% andere gelovigen. De tweedelige documentaire toont de verdraagzaamheid en tolerantie tussen de vele verschillende bevolkingsgroepen.

jcoterhals Flickr Creative Commons 3563154055/

Nieuwe regels voor het trouwen in gemeenschap van goederen

Op Radio 1 een gesprek over huwelijksregels in de geschiedenis, met aan het woord onder meer rechtshistoricus Marcel Kremer. Een deel van de Tweede Kamer wil dat de voorwaarden van trouwen in gemeenschap van goederen worden aangepast. Alleen zaken die door een echtpaar samen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk, zouden gemeenschappelijk moeten worden.

Samenwerking PVV met Front National

Samenwerken met de PVV doen veel partijen in Den Haag liever niet. Maar voor de Europese verkiezingen volgend jaar lijkt Geert Wilders wel partners te vinden. Marine Le Pen van de Franse politieke partij Front National wordt 14 november door Wilders ontvangen om te spreken over mogelijke samenwerking. Politicoloog Meindert Fennema reageert in ‘Debat op 2’ op de ontmoeting.

Mw. prof. dr. Barabara Baarsma, medewerker FEB, bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek

Wat is het effect van belastingheffing op de markt? 

Hoe zou de markt functioneren als we geen belasting hoeven te betalen? Econoom Barbara Baarsma geeft uitleg aan de hand van een serie voorbeelden in de ‘Universiteit van Nederland’. Ook 4 andere korte colleges van Baarsma staan online.

App Impala sorteert foto’s van telefoon automatisch in mappen

'Impala' is een nieuwe Nederlandse app, waarmee foto’s op de iPhone snel en automatisch gesorteerd kunnen worden. De app kan gezien worden als een demonstratie van de technische mogelijkheden van software en werd ontwikkeld door het bedrijf Euvision Technologies, een spin-off van UvA. Foto’s worden door de applicatie automatisch ingedeeld in categorieën als 'voedsel' of 'architectuur'. Onder meer hoogleraar Arnold Smeulders werkte mee aan de ontwikkeling.

mw. prof. dr. marlies Glasius, hoogleraar FMG, Politicologie, i.h.b. Internationale Betrekkingen

Hoe overleeft een dictatuur de globalisering?

Vroeger volstond een dictatuur met een charismatisch leider, een muur om het land en een uitgebreid afluistersysteem. Met de komst van social media en goedkope vliegtickets is dat niet meer zo gemakkelijk. Hoe overleven autoritaire systemen in tijden van globalisering? Hoogleraar Politicologie Marlies Glasius vertelt erover in ‘Hoe?Zo!’. 

Akropolis4

De reconstructie van het gezicht van Cees de steentijdman

Archeoloog Maja d’Hollosy is gespecialiseerd in het maken van gezichtsreconstructies op basis van de schedel. Zij gaf Cees de steentijdman na 4500 jaar zijn gezicht terug. In ‘De wereld draait door’ vertelt ze over de reconstructie. 

H.M. Geurts

De wereld van wetenschappers met autisme

In ‘Hoe?Zo!’ aandacht voor wetenschappers met autisme. Grote, gecompliceerde en gedetailleerde klussen zijn voor hen geen probleem, maar het contact met andere mensen is dat wel. Wetenschapper Annemiek Koster heeft het syndroom van Asperger. Wetenschapper Jaap Brand heeft een vorm van klassiek autisme. UvA-hoogleraar Hilde Geurts reageert op hun ervaringen en vertelt over de laatste ontwikkelingen in onderzoek naar autisme.

IBED, FNWI Koraalrif van Curacao, Close-up opname van de korstvormende spons Halisarca caerulea met uitstroomkanalen

Het onderzoeken van sponzen

Dolores wil in ‘Klokhuis’ weten hoe je de zee kunt onderzoeken. Daarvoor reist ze af naar Curaçao. Wetenschapper Jasper de Goeij legt uit hoe sponzen leven en hoe hij deze onderzoekt. 

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

19 februari 2014