Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Jeroen Oerlemans

 Krijgsraadzalen open voor publiek

De grote en kleine krijgsraadzalen van het Paleis op de Dam gaan deze zomer eenmalig open voor bezoekers. Herman Pleij vertelt in ’De Wereld Draait Door’ over de historische schilderijen die er dan te bewonderen zijn.

J.S. Lemmens

Dromen over games

Steeds meer volwassenen zijn verslaafd aan gamen, blijkt uit UvA-onderzoek. Communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens legt in 'Nieuwsuur' uit wat kenmerken van gameverslaving zijn en hoe deze verslaving bij mannen en vrouwen verschilt.

UvA

De auto van de toekomst 

Joost Reek, hoogleraar bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, legt in 'De Kennis van Nu' uit hoe auto's in de toekomst kunnen rijden op licht en water.

mevr. prof.dr. I.M. van der Poel

Migranten: helden of verliezers? 

Ieme van der Poel, hoogleraar Franse letterkunde, behandelt in haar afscheidscollege de Franstalige migrantenliteratuur en vertelt erover in ‘Radio EenVandaag’.

Cees Snoek

Het computerbrein

Informaticus Cees Snoek legt in ‘Het Klokhuis’ uit hoe je een computer kunt leren om taken uit te voeren.

D.J. Korf

De maatschappelijke kosten van wiet

Wat zijn de kosten van wiet voor de Nederlandse maatschappij? Dirk Korf van het Bonger Instituut maakt de balans op in ‘De Rekenkamer’.

Meeuw

Spot de vogel met de rugzak

Met de nieuwe app ‘Vogel het Uit!’ kan iedereen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek naar gedrag van vogels. Onderzoeker Camilla Dreef legt bij ‘NOS op 3’ uit hoe het werkt, hoogleraar Willem Bouten vertelt over de app op Radio 1.

Daniel Bonn

Over piramides en bloed

Daniel Bonn vertelt op Radio 1 over twee van zijn onderzoeksonderwerpen. Met een groep natuurkundigen loste hij één van de grootste raadsels rond de bouw van de piramides op. Daarnaast is hij bezig met interessant nieuw onderzoek naar bloedspetters op een plaats delict.

dhr. prof. dr. Sjoerd Repping, AMC

De effectiviteit van medisch handelen

Van de helft van alle medische behandelingen staat niet vast of ze werken. In 'Buitenhof' een debat over de effectiviteit van zorg met Sjoerd Repping, hoogleraar Humane voortplantingsbiologie.

prof. dr. E.R. (Ewald) Engelen

Europa: wat levert het ons op?

Financieel geograaf Ewald Engelen buigt zich in ‘EenVandaag’ over de zegeningen en plagen van de Europese Unie.

G.A. Moerman

Het fenomeen breaching

In 'Over de kop' spreekt socioloog Gerben Moerman over breaching: het doorbreken van bestaande conventies. Wat gebeurt er als mensen de ongeschreven regels breken, zoals een ongepaste vraag stellen of een zitplek opeisen zonder goede reden?

Iris van Domselaar

De kwaliteiten van de rechter

Rechtsfilosoof Iris van Domselaar vertelt bij 'De kennis van nu' over de professionele kwaliteiten die een rechter nodig heeft om tot een goed oordeel te komen. Betekent onpartijdige rechtspraak ook automatisch een kwalitatief goede rechtspraak?

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

4 juni 2014