Kijk de UvA maart 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt

'De Stijl' 

‘Geloof en een Hoop Liefde' van de EO met daarin Mariël Polman (op ong. 14 min) van de opleiding Conservering en restauratie van cultureel erfgoed van de UvA. Ze vertelt over haar onderzoek aan het Van Doesburg Rinsemahuis in Drachten. In 1921 maakte Theo van Doesburg een uitzonderlijk kleurontwerpen voor interieur, exterieur en tuinen van middenstandswoningen in Drachten. Een van de woningen wordt nu gerestaureerd en getransformeerd tot museumwoning: het zogenoemde Van Doesburg Rinsemahuis. 

Syria Refugee

Opvang van vluchtelingenkinderen 

Sanne Wallis de Vries is op bezoek bij Tijd voor Max op NPO1 op te spreken over het benefietconcert ter ondersteuning van vrijwilligersorganisaties in Griekenland, die de opvang van vluchtelingenkinderen op zich hebben genomen. 

Flickr CC

Karadzic krijgt 40 jaar cel voor volkerenmoord

Radovan Karadzic is door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Karadzic was politiek leider van de Bosnische Serviërs gedurende de oorlog in Bosnië. De rechters rekenden hem vooral als politiek eindverantwoordelijke de genocide in Srebrenica aan. Nena Tromp, lid van het onderzoeksteam van het Joegoslavië-tribunaal en verbonden aan de UvA, spreekt hier over bij Nieuwsuur. Ook bespreekt zij dit onderwerp bij de Nieuwsshow van Radio NPO1.  

FlickR, Hansfoto

Een jaar na de bezetting

Studenten bezetten een jaar geleden het Bungehuis en het Maagdenhuis. Verschillende media blikken hier op terug. Bekijk hier de verschillende programma's, beelden en artikelen.  

B.B.F. Eidhof

Goede burgers leren boeken lezen

Bram Eidhof bespreekt het Nederlandse onderwijssysteem bij BNR Nieuwsradio. 'We moeten weer meer inzetten op taal- en literatuuronderwijs', concludeert Eidhof. 

Jef Huisman

Effecten van El Nino 

Jef Huisman spreekt bij Radio NPO1 over effecten van El Nino op cholera uitbraken in Zuid Amerika. Voor de NRC spreekt hij over de ontdekking van de eerste bacteriën door Antoni van Leeuwenhoek.

H.J. Jurgens

Merkel onder vuur

Volgend jaar pas zijn er landelijke verkiezingen, maar dit weekend al zal de Duitse politiek de gevolgen voelen van vluchtelingencrisis. Hanco Jürgens praat over de politieke gevolgen voor Merkel bij EenVandaag.

manhhal,https://www.flickr.com/photos/13476480@N07/4227346380

Alternatieve vluchtelingenroutes

Judith Zijlstra spreekt bij Bureau Buitenland over de vluchtelingencrisis: ontstaan er nieuwe vluchtroutes? En is het strenge grensbeleid op die manier ook juist een nieuwe kans voor mensensmokkelaars?

Maagdenhuis aan het Spui

Scheurbuik en syfilis in het Maagdenhuis

De Kennis van Nu duikt in het leven van een van de weesmeisjes uit het Maagdenhuis in de 19e eeuw. Haar schedel vertelt ons het verhaal van het leven van alledag in de Nederlandse steden.

-

De wetenschap achter Tinder

Wat zegt de wetenschap over de populaire datingapp Tinder? Hoe maak je de perfecte profielfoto voor Tinder en hoe vaak moet je swipen voordat je de ware liefde hebt gevonden? Jitse Schuurmans spreekt er over bij de Kennis van NU. 

G. Blok

De erfenis voor de psychiatrie van Jan Foudraine

Het Nederlandse boegbeeld van de antipsychiatrie, Jan Foudraine, is vrijdagavond overleden. Radio NPO1 sprak erover met Gemma Blok.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

13 april 2016