Kijk de UvA Juni 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

dhr. prof. dr. Jan van Maarseveen, hoogleraar FNWI

Er is een oplossing voor alle tonnen drugsafval die in de Brabantse natuur worden gedumpt

Zolang pillendraaiers niet legaal van hun afval af kunnen, zullen er duizenden liters zoutzuur en aceton in het riool en de bossen blijven verdwijnen. “Wordt het niet eens tijd dat we gaan denken aan manieren om moderne genotmiddelen, zoals mdma, op een verantwoorde manier te maken,” vraagt Jan van Maarseveen, hoogleraar organische chemie.  

Wolff, Diana de, FdR, hoogleraar Advocatuur

Nasrin Sotoudeh, een advocaat die zwaar moet betalen voor haar moed

De Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh is alweer gearresteerd, alleen omdat ze haar werk deed. Diana de Wolff heeft groot respect voor haar vakgenoot. “Stel je voor dat een verdachte wordt vervolgd door machtige veiligheidsdiensten. Zijn enige hoop is een onafhankelijke en eerlijke advocaat die hem verdedigt. Maar nu, met de wijziging van artikel 48, is deze weg afgesneden en moeten we gedag zeggen tegen de advocatuur in Iran”.

Louise Elffers

Vaker flexibele schoolroosters: 'Sommige leraren staan te springen, anderen te huilen'

De middelbare school verandert in hoog tempo. Het traditionele lesrooster van acht lessen van 50 minuten is op zijn retour, ten gunste van maatwerk voor individuele leerlingen. Volgens Louise Elffers, universitair docent Onderwijswetenschappen, is de behoefte aan maatwerk groot. Elffers: "Ouders en leerlingen gaan bijles steeds vaker buiten school zoeken. Daarom is het goed dat scholen binnen de muren gaan zoeken naar mogelijkheden om leerlingen op maat te begeleiden."

Het 'boerkaverbod' is vooral symboolpolitiek

Een verbod op de gezichtssluier, beperkt of niet, dient geen enkel doel en is bovendien een schending van grondrechten, betoogt Annelies Moors, hoogleraar Hedendaagse moslimsamenlevingen.

Frederiek de Vlaming

Is Defensie verantwoordelijk voor burgerslachtoffers in Chora?

Advocaat Liesbeth Zegveld stelt Defensie aansprakelijk voor de burgerdoden die vielen bij de Slag om Chora in Afghanistan in 2007. Zegveld diende eerder claims in, die in het verleden vaak succesvol voor haar afliepen. Maar hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de overheid op dit gebied? Frederiek Vlaming, specialist op het gebied van internationaal stafrecht en Martijn Kitzen, oud-militair en docent aan de Nederlandse Defensie Academie bij Radio EenVandaag.

Zef Hemel

De toekomst van de Randstad

De Randstad moet 1 grote stad worden, met het Groene Hart als een soort Central Park. Voorlopige werktitel: Nieuw Amsterdam. Dat staat in een advies dat internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield op dinsdag 5 juni heeft overhandigd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Te gast bij BNR zijn Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke vraagstukken, en Peter Savelberg, city marketeer.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

22 juni 2018