Kijk de UvA juni 2015

Mies Westerveld

Labbekakken moeten aan het werk

In Eén Vandaag regeert Mies Westerveld, hoogleraar Sociaal Verzekeringsrecht, op de labbenkakken-uitspraak van VNO NCW-voorzitter Hans de Boer.

Evert Verhulp

Mag de politie staken tijdens Tour?

Over enkele dagen is de start van de Tour de France in Utrecht. Het feestje dreigt overschaduwd te worden door de politie. Zij dreigen te staken voor een betere cao. Staken is een recht, maar hoe ver mag je eigenlijk gaan in het voeren van actie? Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp bespreekt dit bij De Nieuws BV.

Foto Sweder van Wijnbergen

Sweder van Wijnbergen over Griekse crisis

Griekenland heeft een week om zich te beraden of ze de euro wil houden. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie riep vanmiddag de Grieken op vóór Europa te stemmen. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen bespreekt de ontwikkelingen bij NPO1.

Deeltjesjager en directeur

Bij De kennis van nu op radio NPO1 vertelt Stan Bentvelsen over de deeltjesversneller in Genève die nú pas op volle toeren draait en over de vragen die open liggen nadat het higgs-deeltje is gevonden.

Vraagteken

Wat is er zo moeilijk aan ‘ja’ en ‘nee’?

De woorden ‘ja’ en ‘nee’ lijken twee van de meest eenvoudige uitdrukkingen in iedere taal, maar hun toepassing en interpretatie zijn verrassend moeilijk vast te leggen. Taalkundigen Floris Roelofsen spreekt hierover met Mark Beekhuis van BNR nieuwsradio.

dhr. prof. dr. Alexander Rinnooy Kan

De Digitale Gouden Eeuw komt eraan

Nederland staat aan de vooravond van de Digitale Gouden Eeuw. Professor Alexander Rinnooy Kan van de Big Data Alliance vertelt hier over en meer in De Nieuws BV van NPO1.

Transparante burgers

Ot van Daalen, onderzoeker bij het IViR, geeft in het artikel Transparante burgers in NRC Handelsblad commentaar over privacy(wetgeving) en politiek in Nederland.

mw. prof. dr. Nanci Adler, hoogleraar FGw, Herinnering geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen

Explosief verleden

Nanci Adler, hoogleraar ‘Herinnering, geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen’, komt bij OVT van radio NPO1 praten over het ‘verkeerde verleden’ in Rusland en haar leeropdracht.

dhr. prof. dr. Jeroen de Kloet

Jongerencultuur in China

Wat betekenen veranderingen in de Chinese maatschappij voor jongeren? Hoe ontwikkelt de jongere middenklasse zich? Jeroen de Kloet, hoogleraar globalisering bespreekt deze vragen en meer bij Bureau Buitenland op radio NPO1.

Sloot, Peter

Wat is de mens

In de De Volmaakte Mens van de VPRO gaat Bas Heijne in gesprek met Peter Sloot en Guszti Eiben, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

Sebastiaan de Vet

Hoe hebben kometen onze aarde vruchtbaar gemaakt?

Ontzettend koud, vies en stinkend, dat zijn de eigenschappen van kometen. Sebastiaan de Vet geeft een college bij Universiteit van Nederland over hoe je – letterlijk! – in een handomdraai zelf een komeet maakt.

Pim de Voogt

Drugsafval: Een steeds groter probleem

De afgelopen vier jaar is de hoeveelheid drugsafval in het Eindhovense rioolwater drastisch gestegen, blijkt uit metingen van het onderzoeksbureau KWR. Hoogleraar en KWR-onderzoeker Pim de Voogt stelt bij radio NPO1 dat de zorgelijke ontwikkeling in de toekomst grote gevolgen kan hebben.

Axel Hagedorn

Een verbod op motorbendes?

Na de invallen vorige week bij motorclub de Bandidos in Limburg en Brabant gaan er stemmen op om de wet te wijzigen, zodat criminele motorclubs sneller verboden kunnen worden. Axel Hagedorn vertelt in Nieuwsuur over hoe de Duitse aanpak van motorclubs juridisch werkt.

I.B. van Vulpen

Elementaire deeltjes

Natuurkundige Ivo van Vulpen (IHEF) spreekt bij BNR Nieuwsradio over elementaire deeltjes en de nieuwe opstart van de Large Hadron Collider.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

10 juli 2015