Kijk de UvA

L.E. Ellerbroek

Elke dag een ster

Iedere dag komt er een nieuwe ster bij. Sterren ontstaan in miljoenen jaren, maar hoe? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek vertelt in 'Faces of Science' over zijn onderzoek naar jonge sterren en jets.

R.G.A.M. Panhuijsen

Antropoloog houdt zaak Panama in de gaten

De zoektocht naar de doodsoorzaak van de studentes Lisanne Froon en Kris Kremers wordt nauwlettend gevolgd door Raphael Panhuijsen. De fysisch antropoloog legt bij ‘Hart van Nederland’ uit hoe reconstructie door botonderzoek mogelijk is.

mw. prof. dr. Betty de Hart, medewerker FdR, hoogelaar Migratierecht

Onwaarschijnlijke koppels

Betty de Hart, hoogleraar migratierecht, vertelt over de regulering van gemengde huwelijken in ‘De Kennis van Nu’. In de koloniale tijd en erna werd in Nederland de wet gebruikt om raciaal en etnisch gemengde relaties te voorkomen.

Dhr. prof. dr. Jonathan Soeharno, medewerker FdR, hoogleraar Rechtspleging in rechtsfilosofisch perspectief

Rechters klussen bij

Jonathan Soeharno, hoogleraar in de rechten, reageert op Omroep Gelderland op het bericht dat veel rechters bijbanen hebben zoals redacteur of docent.

Anne Helmond

Wat er gebeurt als je op de like-button klikt

Wat gebeurt er eigenlijk als je een post ‘liket’ op Facebook of contact legt met iemand via Tinder? Anne Helmond, onderzoeker Nieuwe Media, vertelt in 'Faces of Science' wat dit betekent voor onder meer onze privacy.

Drugsfestivals: ja of nee?

Criminoloog Ton Nabben reageert in ‘De stelling van Amsterdam’ op het voorstel voor een verbod op festivals waar niet goed wordt opgetreden tegen drugsgebruik.

voetbal, kinderen, FMG

Voetbal en bijgeloof

Veel voetballers zijn bijgelovig, maar afgelopen vrijdag de 13de bracht het Nederlands elftal geen ongeluk. Gedragsdeskundige Bastiaan Rutjens vertelt in 'EditieNL' dat bijgeloof soms zelfs leidt tot betere prestaties.

Nairobi Skyline

Jeugdbendes in Nairobi

Promovendus Naomi van Stapele doet onderzoek naar criminele jeugdbendes in Nairobi. Ze vertelt in ‘Bureau Buitenland’ waarom het voor jongemannen in Mathare, een grote sloppenwijk in Nairobi, cruciaal is om zich aan te sluiten bij deze gangs.

John Kleinen

Sociale onrust in Vietnam

De spanningen tussen Vietnam en China over territoriale wateren lopen nog steeds op. Antropoloog John Kleinen vertelt bij de VPRO dat de oorzaken voor de Vietnamese rellen echter elders gezocht moeten worden.

Anne de Jong

Geweldloos verzet in Syrië

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geweldloos verzet in Syrië springlevend. Anne de Jong, universitair docent Conflict studies, vertelt over het verschijnsel en de betekenis en impact ervan in ‘EenVandaag’.

A.M. Surmatz

De geschiedenis van het woord Ombudsman

Astrid Surmatz, universitair docent Scandinavische letterkunde en Zweeds, vertelt over de Zweedse oorsprong van het begrip Ombudsman bij ‘Met Het Oog Op Morgen’. Aanleiding is de discussie rondom de benoeming van Guido van Woerkom tot nieuwe Nationale Ombudsman.

mevr. prof.dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers, College van Bestuur UvA-HvA

De toekomst van de universiteit

Door de publicatiedruk op wetenschappers lijkt de academische wereld steeds meer naar binnen gericht te zijn. Hoe vinden universiteiten hun aansluiting met de samenleving terug? Collegevoorzitter Louise Gunning spreekt erover bij ‘OBA Live’.

M.Y.A. Zieck

UvA Matching

Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law, vertelt op Radio 1 hoe de eerste week UvA Matching verloopt en wat deze studiekeuzecheck oplevert voor de universiteit zelf.

Marcel Levi

Operatierobot ligt onder vuur

Internist Marcel Levi legt bij 'EenVandaag' uit waarom hij geen voorstander is van robotchirurgie.

M.S. Golden

Wat zie je als je moleculen bekijkt via een supermicroscoop?

Mark Golden, hoogleraar Fysica, legt het uit bij de 'Universiteit van Nederland'.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

3 juli 2014