Kijk de UvA juli 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

College

Waarom we groetwoorden gebruiken

BNR organiseert deze hele zomer mini-colleges. Jan Stroop, onderzoeker aan de UvA, legt uit over verschillende groetwoorden in dialect.

Eduard Lampe

Waarom wordt iemand beroemd?

De wetten van de beroemdheid. Gaston Franssen, assistent professor literaire cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, noemt celeberty zijn een kwaliteit die belangrijker is dan mensen denken bij BNR Nieuwsradio. 'Het vasthouden van de aandacht is goud waard in een maatschappij die zo om media draait als die van ons.'

J.Z. Shamoun-Baranes

Vuurwerk dat je niet kunt horen opluchting voor vogels

Door knallend vuurwerk kunnen vogels in paniek raken en massaal op de vlucht slaan. Vuurwerk dat je wel kunt zien maar niet hoort kan een uitkomst bieden en Judy Shamoun-Baranes legt dit concept uit in de New York Times

Weijs, Rolef de, hoogleraar FdR, Nationaal en Internationaal Insolventierecht

Faillissementsrecht en casinocapitalisme

Bij winst staan de aandeelhouders van een bedrijf vooraan om in die winst te delen. Bij een faillissement staan ze normaal gesproken achteraan, maar dat is nu steeds meer aan het veranderen. Rolef de Weijs vertelt hier over bij BNR Nieuwsradio. 

top

'Iemand die veel aan winnen denkt, wint niet per se'

Het is een mythe dat sporters die zich volledig richten op winnen, ook sneller of vaker zullen winnen. Dat beschrijft Ger Post in zijn boek 'Stalen Zenuwen'. Hij vertelt hier over bij BNR Nieuwsradio. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

3 augustus 2016