Kijk de UvA juli 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Arnold Smeulders

Wetenschappers pleiten voor verbod op killerrobots

Killerrobots zijn geen science fiction meer: wapens die zich zelfstandig verplaatsen en kunnen schieten zonder dat er een mens aan te pas komt. Technisch is het al bijna zover, zegt hoogleraar Informatica Arnold Smeulders van de Universiteit van Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal. 'Dit is absoluut geen verre toekomst meer, het is veel dichterbij dan we denken.'

-

Toezicht op Inlichtingendiensten

Drie onderzoekers van het Instituut voor Informatierecht van de UvA, Sarah Eskens, Ot van Daalen en Nico van Eijk, hebben een nieuw rapport uitgebracht met tien aanbevelingen voor het toezicht op geheime diensten. Ot van Daalen licht het onderzoek aan diverse media toe.

Boon - A - K - den

Seks en geweld verkopen niet

Seks verkoopt, dat weet iedereen. Maar het is niet waar, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek. Bladen en programma’s met veel seks en geweld krijgen inderdaad veel aandacht, maar die aandacht gaat vaak niet naar de producten waarvoor geadverteerd wordt. De seks leidt dus af. Communicatiewetenschapper Arie den Boon van de UvA legt uit hoe adverteerders hierop kunnen reageren. 

Roel Beetsma

Derde steunpakket Griekenland geeft niet veel hoop

Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie schreef in het FD een opiniestuk over het derde steunpakket aan Griekenland.

Science Park UvA

Tien UvA-studenten naar Beijing voor Huawei

Tien studenten van de FNWI zullen twee weken in China verblijven om mee te doen aan het "Seeds for the Future" programma van Huawei. Hun avontuur staat beschreven op een Chinese nieuwssite. 

Daphne vd Bongardt

Onderzoek naar seks op Lowlands

Het festivalseizoen is in volle gang. Maar hoeveel wordt er eigenlijk gesekst op een festival? En loop je op een festival de kans om de ware tegen het lijf te lopen? Daphne van de Bongardt en Geertjan Overbeek doen dit jaar onderzoek naar op Lowlands. AmsterdamFM en NPO Funx spreken met de UvA-pedagogen. 

H.J. Jurgens

Zomerspecial: Duitsland

Bureau Buitenland van NPO1 houdt een zomerspecial over ons belangrijkste buurland, Duitsland. Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut schuift aan over de contrasten van Duitsland. Over de macht van de deelstaten, techno van eigen bodem en natuurlijk over de erfenis van Trümmerfrau Angela Merkel. 

Paul Aarts - AISSR

IS blijft – wen er maar vast aan

Doet Islamitische Staat zijn belofte (‘blijven en uitbreiden’) gestand? In dat geval kunnen we ons beter op een erkenning van IS voorbereiden, net zoals Washington ooit regimes in China en Cuba heeft erkend, aldus Paul Aarts in een artikel van NRC Handelsblad en in het radioprogramma de Nieuwsshow op radio 1.

dhr. prof.dr. N.C.F. van Sas

Holland - België: geschiedenis

Net als de taal hebben we ook een flink deel van onze geschiedenis gemeen. Maar Nederlanders en Belgen hebben hun eigen nationale trauma's, historische hoogtepunten, helden en booswichten. Niek van Sas legt uit op de Belgische radio 1 hoe Nederland en België uiteen zijn gevallen.  

dhr. prof.dr. J.T. Leerssen

Mediahysterie en stereotypen verergeren Griekse crisis

Dagelijks staan de kranten vol met berichten over de Grieken. Moet Europa nog meer geld geven en de schulden kwijtschelden, of moeten ze de eurozone uit? Het heersende sentiment ten opzichte van de Grieken is niet positief, professor Joep Leerssen bespreekt of dit terecht is. 

Foto Sweder van Wijnbergen

EU begrijpt niks van hervormingsprogramma's

De Europese Unie kan beter een stap opzij zetten bij het hervormingsprogramma voor Griekenland. De Wereldbank had al jaren geleden moeten worden ingeschakeld. Dit en meer bespreekt hoogleraar Sweder van Wijnbergen bij BNR nieuwsradio. 

Dhr. prof. dr. (Franc) Klaassen

Tennismythes ontkracht

Nu Wimbledon weer is begonnen, wordt er door televisiecommentatoren en -fans weer druk gespeculeerd over tennismythes.Maar welke denkbeelden over tennis kloppen? Hoogleraar Franc Klaassen, die 481 Wimbledonpartijen analyseerde, heeft het antwoord.

Toetsenbord

Smart Living: wel slim, niet helemaal veilig

"Google verwerkt al je gegevens en slaat op wanneer je thuis bent hoeveel stroom je verbruikt", vertelt Axel Arnbak, UvA-onderzoeker naar cybersecurity. Dat geldt overigens voor alle slimme apparaten, zegt hij. Dit en meer bespreekt hij aan de NOS. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

12 augustus 2015