Kijk de UvA januari 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Bram Belloni

Met Assad aan het hoofd is een nieuw Syrië onmogelijk

Syrische oppositiegroepen willen pas aanschuiven bij vredesonderhandelingen in Genève als de regering en de Russen de strijd in bepaalde gebieden staken. Volgens Midden-Oostendeskundige Paul Aarts is het nog maar zeer de vraag of de vredesonderhandelingen van aanstaande vrijdag door kunnen gaan.

Plant Physiology

Trouble in Paradise: Palmbomen in Caribisch gebied sterven af

De wuivende palmbomen aan witte zandstranden zijn toch wel hét icoon van de Caribische eilanden. Maar dit beeld komt in gevaar, nu meer dan de helft van de kokospalmen afsterven op bounty eiland Antiqua. Volgens Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de UvA, gaan de palmbomen dood door een bacterie.

Jef Huisman

Half succesvol milieubeleid

Er zit tegenwoordig veel minder fosfaat in het oppervlaktewater van de Noordzee. Het was de bedoeling dat er ook veel minder stikstof geloosd zou worden. Daar is niets van terecht gekomen. Het gevolg is dat er nu soms wel 375 keer zoveel stikstof als fosfaat in het water zit. Een factor 10 tot 20 zou gezond zijn, zegt Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam bij BNR. 

Paul Aarts - AISSR

Wat is er aan de hand in Saoedi-Arabië?

Iran en Saoedi-Arabië staan al jaren lijnrecht tegenover elkaar, maar de vijandschap bleef tot dusver beperkt tot steun aan geloofsgenoten in andere landen. Waarom is de executie van een hoge sjiitische geestelijke de lont in het kruitvat? En wat is de reden dat deze landen zo lijnrecht tegenover elkaar staan? EenVandaag, Rtl Nieuws en de VPRO spreken met Paul Aarts.

H.J. Jurgens

Mein Kampf wordt weer uitgebracht

In Duitsland wordt Mein Kampf opnieuw uitgegeven. Het is inmiddels meer dan 70 jaar geleden dat Adolf Hitler overleed dus de auteursrechten van zijn boek zijn vervallen. Historicus Hanco Jurgens vertelt hier over bij Radio NPO1.

Jasper de Goeij

Mariene bioloog Jasper de Goeij bij Vroege Vogels

In de Vroege Vogels uitzending op 10 januari vertelde Jasper de Goeij over het diepzee onderzoek op Curcaco met duikboot naar sponzen.

Laurens Buijs

Homoseksuele asielzoekers Heumensoord weggepest

Een club vrijwilligers heeft contact met homoseksuele asielzoekers in opvangkamp Heumensoord en bracht vandaag naar buiten dat ongeveer tien van hen gepest worden vanwege hun seksuele voorkeur. UVA-socioloog Laurens Buijs bespreekt bij NPO1 Wat is er aan de hand in die centra en hoe omoseksuele asielzoekers worden beschermd. 

M.M. Schiller

Oorlogsverleden blijft doorklinken in Duitse popmuziek

Duitsland blijft worstelen met zijn oorlogsverleden en dat hoor je terug in de popmuziek van naoorlogse Duitse artiesten. Dat stelt Melanie Schiller, promovendi aan de UvA en verteld hierover bij NPO1.

De wereldeconomie in 2016: China, olie, Griekenland

2016 begon nog zo lekker. Het loonstrookje van de meeste Nederlanders gaant er mooier uitzien, ter onderstreping dat de crisis voorbij is. Maar is dat ook echt zo?Gaan we opnieuw een onrustig economisch jaar tegemoet? Dat is onderwerp van gesprek van Met het oog op morgen van NPO1 met topeconoom Arnoud Boot.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

10 februari 2016