Kijk de UvA

Januari 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Maarten Pieter Schinkel

Hypotheekrente weer omhoog

De hypotheekrente in Nederland gaat weer omhoog. Volgens de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, komt dit omdat de regels voor banken steeds verder worden aangescherpt en dat zij meer geld in kas moeten houden. Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Economie aan de UvA, bespreekt dit voor het NOS acht uur journaal. 

Oosten - J - M - F - van

Hoe meer sexy selfies, des te meer seks? 

Annemarie van Oosten heeft onderzoek gedaan naar de effecten van zowel professioneel geproduceerde seksuele inhoud, als de door jongeren zelf op sociale media geproduceerde seksuele inhoud. Zo vertelt ze bij FunX dat het kijken naar sexy foto's van anderen ook veel zegt: "Hoe meer je kijkt naar sexy plaatjes van anderen, hoe groter de kans dat je steeds meer sekservaring zal krijgen."  

G.K. Sluiter

Mugabe wil dat Afrika verdrag met Internationaal Strafhof opzegt 

De nieuwe voorzitter van de Afrikaanse Unie, president Mugabe van Zimbabwe, wil dat Afrika het verdrag met het Internationaal Strafhof (ICC) opzegt. Hij heeft het onderwerp hoog op de agenda gezet van de eerstvolgene zitting van de Unie. Goran Sluiter, advocaat en hoogleraar Internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam bespreekt dit in het NOS Radio 1 journaal. 

dhr. prof.dr. J.Th.M. Houwink ten Cate

Een pijnlijk verdienmodel

De Nederlandse Spoorwegen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 2,5 miljoen euro verdiend aan het transport van Nederlandse joden. Dit blijkt uit een document afkomstig uit het Nationaal Archief in Washington. Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam bespreekt dit in Brandpunt.

dhr. prof.dr. M. (Michael) Kemper

Het Kaukasisch Emiraat  

Terwijl Boko Haram in Nigeria en IS in Irak en Syrië strijden om een steeds grotere Islamitische Staat op hun continent, bladdert de macht van het Kaukasisch Emiraat steeds verder af. Omdat het Emiraat daar niet kan bieden wat een klein deel van de bevolking wil, trekken steeds meer Dagestanen en Tsjetsjenen naar Syrië en Irak om zich bij IS aan te sluiten. Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies aan de UvA bespreekt dit bij Bureau Buitenland. 

mw. prof. dr. Monique Volman, hoogleraar FMG

De nieuwste welvaartsziekte: ongemotiveerde leerlingen

Nederlandse leerlingen zijn relatief weinig gemotiveerd om naar school te gaan, blijkt uit onderzoek van het CBS waarin scholieren in 33 landen werden vergeleken. En hoe minder lesuren leerlingen hebben, hoe beter hun leerprestaties, is de voornaamste andere conclusie. Monique Volman, hoogleraar onderwijskunde, bespreekt deze bevindingen bij BNR.

Hoe konden de Romeinen zo succesvol worden?

Romeinse keizers waren dol op succes, en deden alles voor eer en glorie. Vandaar dat ze graag en regelmatig nieuwe oorlogen begonnen. Maar hoe konden ze ook nog eens succesvol over hun hierdoor snel groeiende imperium heersen? Classicus prof. dr. Fik Meijer van de Universiteit van Amsterdam vertelt op universiteitvannederland.nl. 

Mw. prof. dr. Barabara Baarsma, medewerker FEB, bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek

Syriza aan de macht in Griekenland

De Grieken zijn het zat. De door de EU, IMF en ECB opgelegde saneringen, in ruil voor noodfondsen à 230 miljard, trekken zo’n zware wissel op het land dat de Griekse burgers massaal op de anti-EU partij Syriza hebben gestemd. Barbara Baarsma bespreekt dit aan tafel bij De Wereld Draait Door. 

Portret

De centrale rekentoets

De centrale rekentoets die leerlingen in het voortgezet onderwijs verplicht moeten doen, is een infantiele en ondeugdelijke test die op geen enkele manier hun rekenvaardigheid toetst. Dat stellen wiskundelerares Karin den Heijer en emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats bij RTL Late Night. Zij zijn dan ook tegen de rekentoets. Wiskundelerares Lonneke Boels is juist vóór de rekentoets.

Mw. prof. dr. (Anne-Mei) The, medewerker FMG,  hoogleraar Langdurige zorg en dementie

Dementie Verhalenbank 

Dementerenden en hun familie kunnen nu hun persoonlijke verhaal kwijt bij de Dementie Verhalenbank die volgende week wordt geopend. Een bijzonder initiatief waar mensen gehoord worden en hun ervaringen kunnen delen. In EenVandaag een gesprek met initiatiefneemster van de verhalenbank en hoogleraar Langdurige Zorg Anne-mei Thé. 

E. Verhulp

V&D mag lonen niet verlagen

V&D mag niet zomaar eenzijdig de lonen verlagen. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp op het NOS journaal op NPO1. De warenhuisketen maakte maandag 19 januari bekend de lonen van alle 5000 medewerkers per februari met 5,8 procent te verlagen.

Bram Belloni

Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige

In een huis in de Belgische plaats Verviers heeft de politie drie terreurverdachten neergeschoten. Twee van hen zijn om het leven gekomen, de derde is zwaargewond geraakt, meldt de Belgische justitie. Het zou gaan om terugkeerde Syriëgangers. Om dit te bespreken in Nieuwsuur is Midden-Oostendeskundige Paul Aarts te gast. 

In dezelfde aflevering was Paul Aarts ook te gast om te spreken over de persvrijheid in het Midden-Oosten.  

In Bureau Buitenland gaat Paul Aarts in op het wahabisme, een zeer puriteinse vorm van de islam dat via de Saoedi's naar de Westerse wereld komt. 

Voor NPO radio 1 bespreekt Paul Aarts in 'Met het oog op morgen' opnieuw het Saoedische bewind. Dit keer in verband met hun worsteling met moslim-fundamentalisten en de aanslag in Parijs. 

In het Belgische programma Terzaken bespreekt Paul Aarts, docent Internationale Betrekkingen van de Universiteit van Amsterdam, de overleden koning Abdullah (90) van Saudi-Arabië. Over de nalatenschap van de koning en de toekomst van het land. 

dhr. prof. dr. Rens Vloegenthart, medewerker FMG, hoogleraar Comunicatiewetenschap, i.h.b. media en organisaties

Wetenschap op woensdag: media en terreur

Elke woensdag heeft EenVandaag een onderzoeker van de Jonge Akademie op bezoek om te vertellen over opmerkelijk wetenschappelijke nieuws uit laboratorium en universiteit. Deze keer een gesprek met hoogleraar Communicatiewetenschap aan de UvA Rens Vliegenthart. Hij onderzoekt hoe media, politiek en publiek reageren in tijden van rampen en crisis.  

Peter Vasterman

Impact van schokkende beelden

Een overdaad aan schokkende beelden zou zijn schadelijk. Naar aanleiding van de beelden na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parij een gesprek op NPO 1 met Peter Vasterman, docent journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, en fotojournalist Hans Aarsman over de impact van schokkende beelden. 

dhr. prof. dr. Henkjan Honing, Medewerker FGw en FNWI, hoogleraar Muziekcognitie

Muzikale dieren

Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ooit begonnen als musicus besloot hij voor de wetenschap te gaan. Met als enige doel: uitvinden wat ons muzikale dieren maakt. Voor Universiteit van Nederland maakte hij drie colleges. 

RTL Late Night: Het respect voor slaap verdwijnt

Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof luidt de noodklok: we gaan als Nederlanders veel te laks om met onze nachtrust. Eenderde van de Nederlanders slaapt minder dan zes uur per nacht en dat kan grote gevolgen hebben. "Het respect voor slaap verdwijnt. We negeren onze nodige slaap en denken dat we almaar door kunnen gaan. We moeten tegen onszelf duidelijker laten blijken dat we een periode reserveren voor onze slaap", zegt de slaapdeskundige.

S.C. Leufkens

De transparantie van taal

Sterre Leufkens onderzoekt voor de UvA de mate van transparantie van 22 talen. Zij toont aan dat alle talen non-transparantie kennen, maar dat sommige talen transparanter zijn dan andere. Bij De Kennis van Nu geeft zij een kort interview over haar onderzoek. 

Wees waakzaam maar laat je niet bang maken

Amsterdammers hoeven zich niet direct zorgen te maken over een aanslag. Dat zegt Willemijn Aerdts, terreurdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam in een opname voor AT5. 'Dit was een supergerichte aanslag. Ze hebben zich heel erg goed voorbereid om juist die mensen te grazen te kunnen nemen.'

Erica van der Sijpt

Abortuscultuur in Roemenië

Sinds het einde van het dictatoriale regime van Ceaucescu is abortus legaal in Roemenië. Het abortuscijfer steeg meteen explosief. 25 jaar later ligt dat cijfer nog steeds een stuk hoger dan in de rest van Europa. Antropologe Erica van der Sijpt, verbonden aan de UvA, onderzoekt of er in Roemenië sprake is van een abortuscultuur en bespreekt dit in Bureau Buitenland.

dhr. prof. dr. Janssen, Geert, FGw hoogleraar Vroege Geschiedenis

Migratie in de Gouden Eeuw

Onze maatschappij worstelt met grote problemen en complexe vraagstukken door migratie. Geert Janssen is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en legt uit hoe het kan dat de migratie zo anders verloopt nu, dan in de Gouden Eeuw op NTR Academie. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

6 februari 2015