Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

mevr. prof.dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers, College van Bestuur UvA-HvA

Situatie Bungehuis

De studenten die het Bungehuis afgelopen week hebben ingenomen zijn vandaag door de politie er uit gehaald. Hoe heeft deze situatie zo kunnen ontsporen? Voorzitter van het CvB Louise Gunning bespreekt de situatie bij Nieuwsuur.  

Miranda de Meijer

Het OM laat zijn oren niet hangen naar de politiek

“De politiek geeft weer wat de samenleving vindt en voelt. Het OM heeft daar een open oor voor. Maar ik bestrijd dat wij onze oren laten hangen naar de politiek”, aldus Miranda de Meijer, sinds kort tevens hoogleraar Openbaar Ministerie aan de UvA, in een interview met Mr. dat aanstaande vrijdag verschijnt.

Cody Hochstenbach

Yup erin, sociale huurder eruit

Bewoners van Amsterdam Noord maken zich op voor een yuppen invasie. Oude arbeidersbuurten worden hip en daardoor uiteindelijk onbetaalbaar. Onderzoeker aan de UvA, Cody Hochstenbach spreekt hier over met Rob Oudkerk in 1 Op straat van NPO1.  

Schaliegas

Algerijnen de straat op 

Een grote menigte Algerijnen gaan de straat op. Niet om vlaggen te verbranden, maar om te demonstreren tegen schaliegas! Hoe en waarom vertelt Niek Pas, hoogleraar geschiedenis aan de UVA bij Met het oog op morgen op NPO1.

dhr. prof. dr. Johan Legemaate, medewerker AMC FdR, hoogleraar Gezondheidsrecht, foto Oerlemans

Levensgevaarlijke wetenschap

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet vanuit maatschappelijk belang haar onderzoek naar aanleiding van het wetenschappelijk wangedrag van vasculair internist professor Don Poldermans publiceren. Dat zegt Johan Legemaate in een uitzending van het televisieprogramma Zembla.  

Roel Beetsma

Wat als Griekenland failliet gaat? 

Het crisisoverleg tussen Griekenland en de Europese Ministers van financiën heeft niets opgeleverd. Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam en correspondent Bruno ter Sago gaan in op de impasse tussen Griekenland en Europa bij de Nieuws BV van NPO. 

Jan van Maarseveen

Chemicus Jan van Maarseveen bij BNN Proefkonijnen

Scheikundige Jan van Maarseveen legt in Proefkonijnen van BNN uit waarom je lichaam suiker nodig heeft. 

Foto Sweder van Wijnbergen

Tegenvaller SNS Reaal: 'Lijkt een boekhoudtruc'

Het is erg merkwaardig dat de tegenvaller van 700 miljoen euro, die bij de verkoop van Reaal aan het licht kwam, niet eerder is opgevallen. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen laat weten bij BNR dat het er op lijkt dat er onzorgvuldig gehandeld rond de nationalisatie.

FMG Sociology: Urban Sociology

Kleine Schorseneer in gevaar

Het gaat niet goed met de Kleine schorseneer in Nederland. Er komen nog maar enkele populaties voor op de Veluwe. Na onderzoek van Esther Senden en Misha Paauw, twee BA-studenten biologie van de Universiteit van Amsterdam, bleek dat de soort in gevaar is. Zij bespreken dit bij Vroege Vogels op NPO1.   

Scheikunde

Scheikundige traktatie

Promovendus Gaston Richelle is aanwezig in een aflevering van Proefkonijnen van omroep BNN. Richelle voert in de studio een experiment uit, waar hij een een slang tot leven laat komen met behulp van chemicaliën.

Jef Huisman

Termietheuvels kunnen helpen bij het voorkomen van de verspreiding van woestijnen in semi-aride ecosystemen en landbouwgronden. Jef Huisman bespreekt de nieuwe onderzoeken naar termietheuvels en de resultaten voor Princeton University. 

Oosten - J - M - F - van

Sexy selfies van jongeren

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen Fotostudio de Jong zijn Annemarie van Oosten en Willem Popelier te gast om te praten over de selfiecultuur van jongeren. 

M. Fennema

Is VNL een serieuze concurrent voor de PVV?

Een fors aantal PVV'ers  verliet de afgelopen zes maanden de partij. Een aantal van hen sluit zich aan bij Voor Nederland, kortweg VNL. Eenvandaag bespreekt dit met emeritus hoogleraar Meindert Fennema.

De voortwoekerpolis

De politiek gaf verzekeraars en tussenpersonen de opdracht om te 'ontwoekeren'. Hoe kan het dat verzekeraars de regels van de overheid toch onbestraft aan hun laars lappen en hun klanten van het kastje naar de muur sturen? Econoom Arnoud Boot bespreekt dit in Zembla.

Damiaan Denys

Crisis in de kassen

In het Westland liggen complete glaspaleizen financieel aan diggelen. Hoe tuinders klem zitten tussen de deuren van de Rabobank. Hoogleraar Damiaan Denys bespreekt dit in Brandpunt.  

P.W.H. Aarts

Saoedi-Arabië 

Hoe gaat het met de relatie tussen Saoedi-Arabië en het Westen? Midden Oosten-deskundige Paul Aarts, schreef samen met Carolien Roelants ‘De revolutie die nog moet komen’, hij komt praten over de Saoedi’s en hun koningen bij NPO Geschiedenis. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

11 maart 2015