Kijk de UvA December 2018

‘Pas op dat je na de kerst niet eindigt zoals je kerstboom: afgetuigd en opgebrand’

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax. Launspach geeft tips om je werkdag stressvrij te houden.

Lees het artikel in AD

Partnergeweld: 'Intensievere training politieagenten gewenst'

De 16-jarige Humeyra, die dinsdag in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam werd doodgeschoten, had een afspraak met de politie om te praten over de stalking door haar ex-vriend, de verdachte Bekir E.. Vlak daarvoor werd ze vermoord. Volgens Renée Römkens, bijzonder hoogleraar Gender gerelateerd geweld, moeten we de ernst van de risico's van stalking niet onderschatten. "Zeker als het om ex-partners gaat. Dat zijn dé risicogroepen."

Bekijk het item in Nieuwsuur

‘Een onschuldig grapje bestaat niet’

Een grapje maken. Het lijkt zo onschuldig, maar onder de oppervlakte is er één groot machtsspel gaande, zegt Giselinde Kuipers, hoogleraar Cultuursociologie.

Lees het artikel in Volkskrant

De acht heikele punten van het migratiepact

Over het migratiepact van de VN is de afgelopen weken een internationale storm ontstaan. Diverse landen trokken zich terug en in België kan het kabinet erover vallen. Deze dinsdag debatteert de Tweede Kamer erover. Wat staat er in het pact? En wat zijn de consequenties? Acht belangrijke artikelen uitgelegd en toegelicht door onder andere Politicoloog Evelyn Ersanilli.

Lees het artikel in NRC

Agressief Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië wil graag het stabiele anker van een nieuw Midden-Oosten zijn. Maar door een reeks agressieve gebeurtenissen lijkt het koninkrijk juist de grootste bedreiging voor de stabiliteit in de regio. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts ziet ook veel schade. ‘De zeer agressieve Saoedische buitenlandse politiek sinds het aantreden van Salman staat in groot contrast met die onder de koningen in de decennia daarvoor’.

Lees het artikel in de Groene Amsterdammer

GHB-gebruik op het platteland

In het programma 'Tygo in de GHB' infiltreert Tygo Gernandt dieper in de drugsscene op het Brabantse platteland. In deze aflevering gaat Gernandt langs bij de UvA en vertelt drugsonderzoeker Ton Nabben over de GHB-scene en -gebruik op het platteland.

Bekijk het fragment op NPO 3 (v.a. 20ste minuut)

Protesten in Frankrijk

Frankrijk is in de ban van de 'Gilets Jaunes', de 'Gele Hesjes'. Er is vooral kritiek op het economische beleid van president Emmanuel Macron. NU.nl belt in hun podcast met Niek Pas, Frankrijk-deskundige en universitair docent.

Beluister het fragment

Een tweede taal leren zonder te spreken?

In haar strijd tegen taalachterstand bij jonge kinderen grijpt Hanneke Pot naar een Amerikaanse taalmethode uit de jaren zestig: Total Physical Response. Kinderen hoeven daarbij zelf niet te spreken. Deze maand promoveert Pot op het gebruik van TPR bij jonge tweedetaalleerders.

Lees het artikel in de Volkskrant

Vinden Europarlementariërs hun politieke kleur óf hun nationaliteit belangrijker?

Politiek wetenschapper Harmen van der Veer onderzocht wat voor een Europarlementariër belangrijker is: partijbelang of landsbelang. Duizendenen en nog eens duizenden documenten van het Europees parlement heeft hij daarvoor doorgespit. En met resultaat.

Beluister het gesprek op NPO Radio 1

Afzwakkende economische groei: Krijgen we een nieuwe recessie?

De economische groei in Nederland vlakt af, net als in de rest van de wereld. Volgens Roel Beetsma, hoogleraar Economie, is er sprake van een terugloop van de economische groei naar het niveau op de lange termijn, maar hij ziet geen concrete recessie om de hoek komen.

Lees het artikel op NU.nl