Kijk de UvA december 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

dhr. prof. dr. Henk van Os, Universiteitsprofessor

Afscheid Henk van Os

2016 was een jaar van afscheid nemen voor UvA-kunsthistoricus en vooramalig Rijksmuseumdirecteur Henk van Os. Hij stopte in november als hoogleraar kunst en samenleving. Nieuwsuur maakte een mooie reportage over zijn afscheid.

Asiel in Europa

Geen mens is illegaal (in Equador)

UvA-antropoloog Barak Bakir deed onderzoek naar het uitzetten van afgewezen asielzoekers in zeven landen. Equador blijkt er een verrassend liberaal asielzoekersbeleid op na te houden, terwijl Israël nog harder is dan de onderzochte Europese landen. Bakir vertelt over zijn onderzoek bij BNR.

dhr. prof. dr. Johan Legemaate, medewerker AMC FdR, hoogleraar Gezondheidsrecht, foto Oerlemans

Met droge ogen

Wereldwijd laten miljoenen mensen hun ogen laseren. De LASIK-behandeling is het populairst: een korte ingreep, bijna direct weer aan het werk of de auto in en napijn is er niet. Zeggen ze. Er blijkt echter een grote groep patiënten te zijn die veel last heeft van pijn en droge ogen. Daarvoor waren ze niet gewaarschuwd, ondervond Zembla. UvA-hoogleraar Gezondheidsrecht Johan Legemaate legt uit dat dit niet mag: ‘Dit is het recht van de patiënt op zelfbeschikking. Je moet weloverwogen een keuze kunnen maken om je wel of niet te laten behandelen. Dat kun je alleen doen als je goed geïnformeerd wordt.’

Stembiljet met rood potlood

Zelfverzekerd dankzij stemwijzers

Maakt u in verkiezingstijden gebruik van een stemwijzer? Dan is de kans groot dat u uiteindelijk zelfverzekerder in het stemhokje staat. Dit ontdekte UvA-promovendus Jasper van de Pol. Stemwijzergebruikers zijn er meer van overtuigd dat ze goed geïnformeerd zijn over politieke kwesties dan mensen die het Kieskompas en consorten links laten liggen. Toch wordt hun kennis niet daadwerkelijk groter, vertelt Van de Pol in de Volkskrant. Ook bij BNR mocht hij aanschuiven: 'Als je een kieswijzer invult, zeker als je daarvoor niet alle verkiezingsprogramma’s hebt gelezen en de campagne niet hebt gevolgd, heb je het gevoel dat je je daadwerkelijk met de inhoud hebt bemoeid.'

FlickrCC

Hoe pak je criminele netwerken het beste aan?

Een crimineel kopstuk oppakken heeft veel minder effect op misdaadbestrijding dan wordt gedacht. Criminele netwerken worden vaak zelfs efficiënter als de politie een leider arresteert, ontdekte UvA-promovendus Paul Duijn. Hij vertelt aan AT5 dat er bij opsporingswerk te vaak ad hoc wordt gehandeld.'De neiging is snel tot actie over te gaan als er iets gebeurt en dan richt het onderzoek zich vaak op 'de grote boef'. Maar als er breder gekeken zou worden, dan zie je dat drugstransporten, liquidaties en witwaspraktijken allemaal samenhangen in een groter netwerk van sociale en criminele relaties.'

Jurk

Van wie was de zijden japon uit de Waddenzee?

De zijden japon uit de Waddenzee is niet van de Engelse hofdame die eerder werd aangemerkt als eigenaresse. Twee jaar geleden werd de jurk gevonden bij een 17de-eeuws scheepswrak in de Waddenzee. Van wie de jurk dan wel is? Dat gaat een onderzoeksgroep onder leiding van UvA-hoogleraar Maarten van Bommel de komende jaren proberen uit te zoeken.Voor nu blijft de herkomst van het rijkelijk bewerkte kledingstuk dus nog onduidelijk, vertelt Van Bommel in de Volkskrant.

Gerben Moerman

Wat als de wereld een rommeltje was?

We willen de dingen graag simpel houden. Maar wat dat niet kan? Wat als alles ingewikkelder is dan het lijkt? In deze uitzending van BNR De nieuwe wereld vertellen UvA-onderzoekers Mattijs van de Port (antropoloog) en Gerben Moerman (socioloog) wat er zou gebeuren als de wereld een rommeltje was.

Karen Maex-foto-Tom Feenstra

Rector magnificus Maex over de veranderende UvA

Rector magnificus Karen Maex was bij AT5 te gast om te vertellen over het veranderingsproces van de UvA. Maex zei de langdurige bezetting van het Maagdenhuis en het uiteindelijke aftreden van het College van Bestuur niet naast zich neer te leggen. ‘Dat wil je ook niet.' De rector magnificus gaat ook in op het raadgevende referendum voor studenten en medewerkers over democratisering van de UvA.

Lessen uit Uruzgan

Vierentwintig Nederlandse soldaten kwamen om, in een groot deel van de provincie zwaait de Taliban weer de scepter. Welke lessen kunnen we trekken uit de missie in Uruzgan? Voormalig militair en UvA-docent Krijgswetenschappen Martijn Kitzen is hier deze maand op gepromoveerd. In Trouw vertelde hij over zijn promotie, het eerste wetenschappelijke onderzoek naar de missie in Uruzgan. Ook bij Radio 1 (OVT) en Buitenhof schoof hij aan.

Gezichtsherkenning als opsporingsmethode

UvA-hoogleraar informatierecht Nico van Eijk vertelde bij zowel de NOS als BNR over het gebruik van gezichtsherkenning door de politie. Gezichten van verdachten kunnen vanaf nu vergeleken worden met die van bekenden van de politie. Maar hoe kom je ooit nog uit deze database? En is het niet raar dat dit besluit niet eerst langs de Tweede Kamer hoefde?

mw. prof. dr. marlies Glasius, hoogleraar FMG, Politicologie, i.h.b. Internationale Betrekkingen

Zo houden dictaturen hun bevolking in het buitenland onder te duim

Hoe houden dictaturen het deel van hun bevolking onder de duim dat in het buitenland woont? Aan de Universiteit van Amsterdam brachten ze mechanismen in kaart die steeds terugkomen. Angst en mensen onder druk zetten zijn vaste ingrediënten, zegt Marlies Glasius, hoogleraar Politicologie, bij BNR.

Lancering MOOC: van de Oerknal tot het leven op aarde nu

Verslaggever Martijn van der Zande van het Radio 1-programma Nieuws en Co was bij de lancering van de MOOC (Massive Open Online Course) Big History. De MOOC is een vervolg op de populaire collegereeks Big History van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en geeft een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is. Van der Zande sprak onder meer met collegevoorzitter Geert ten Dam, Esther Queadackers (coördinator MOOC) en Fred Spier (docent Big History en initiator van de collegereeks Big History aan de UvA).

Video wordt geladen..

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

5 januari 2017