Kijk de UvA

Coen Teulings

In het ‘Marathoninterview’ gaat Ellen van Dalen in gesprek met de econoom Coen Teulings. Aan het eind van het jaar praten zij over een onderwerp dat het journaal vaak haalde: de economische crisis.

R.A.M.J. Wijers

De astrofysica uitgelegd

Sterrenkundige Ralph Wijers vertelt in de ‘Universiteit van Nederland’ over de astrofysica: hoe kun je vanaf de aarde zien waar sterren van gemaakt zijn en wat gebeurt er als je een zwart gat wordt ingezogen?

Geldzaken, geld, euro

De kredietcrisis en de schuldvraag

Econoom Arnoud Boot en financieel geograaf Ewald Engelen praten in de documentaire ‘De Schuldvraag’ over de oorsprong van geld, schuld en de crisis.

R. Rustema

De populariteit van de selfie

Het woord selfie is door het publiek gekozen als Van Dale Woord van het Jaar 2013. Docent Nieuwe Media Reinder Rustema legt in het ‘RTL Nieuws’ uit waarom de selfie populair is en hoe de opkomst ervan te verklaren is.

UvA UU

Waarom een liedje in je hoofd blijft hangen

Hoe kan het dat je sommige liedjes aan de eerste tonen al herkent? Wat zorgt ervoor dat een muzieknummer in je hoofd blijft hangen? In het weekjournaal van 'ScienceFlash' aandacht voor de pas uitgebrachte spel-app ‘Hooked!', waarmee onderzoekers van onder meer de Universiteit van Amsterdam een antwoord op deze vragen proberen te vinden.

E.H. Tonkens

Overheidsregels zitten burgerparticipatie in de weg

Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, licht in 'EenVandaag' toe hoe overheidsregels de burgerparticipatie in de weg zitten. Participatie van de burger wordt wel nadrukkelijk gewenst door de overheid, maar niet zo gemakkelijk bevorderd.

Mw. prof. dr. (Joyeeta) Gupta

Chocoladetaart, koolstof en klimaatverandering

Hoogleraar Klimaatverandering Joyeeta Gupta pakt tijdens TEDxAmsterdamWomen de aandacht van haar publiek met een vergelijking tussen chocoladetaart en koolstof. Gupta legt uit dat een oplossing voor het klimaatprobleem niet zomaar voorhanden is. Maar opgeven is voor haar geen optie: ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in.’

D.B. Nieborg

NSA infiltreert in online spellen als World of Warcraft

Miljoenen mensen over de hele wereld spelen World of Warcraft. Sommige daarvan werken voor de NSA, volgens documenten van klokkenluider Edward Snowden. Doel is het opsporen van terroristen. NOS spreekt game-onderzoeker David Nieborg over de achtergrond van deze infiltraties en in hoeverre deze acties doel treffen.

dhr. prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, FdR, hoogleraar Rechten van de mens. Foto Jeroen Oerlemans

Dag van de mensenrechten

'Casa Luna’ wijdt een uitzending aan de Dag van de mensenrechten op 10 december, ter viering van het feit dat op die datum in 1948 de 'Universele verklaring van de rechten van de mens' werd aangenomen. Ernst Hirsch Ballin is hoofdgast.

schoolbord-Flickr-Creativecommons-eelke dekker-2670226303.jpg

Het effect van klassengrootte op de prestaties van leerlingen

De schoolklas zit te vol. Dat vinden althans actievoerders van vakbond Leraren in Actie. Voor de kwaliteit van het onderwijs maakt een paar kinderen meer of minder echter niet het verschil, stelt Kohnstamm-onderzoeker Guuske Ledoux in het 'NOS Journaal'. Uit onderzoek blijkt dat niet het aantal leerlingen, maar met name de kwaliteit van de leerkracht belangrijk is.

Ravesloot, Jan Hindrik

Waarom kan verliefdheid je leven verzieken?

Dagen niet eten, niet uit je woorden kunnen komen en een chronisch slaaptekort: allemaal symptomen van verliefdheid. Fysioloog Jan Hindrik Ravesloot vertelt waarom je tijdens je verliefdheid je roze bril beter even af kan zetten. Hij legt verliefdheid en andere fysiologische fenomenen uit in de ‘Universiteit van Nederland’.

Klok, Flickr-Creativecommons-zigazou76-5711940381

De dimensie tijd

Dicht bij de grond gaat de tijd sneller. Sterrenkundige Joeri van Leeuwen legt in ‘Labyrint’ uit hoe ruimte en tijd aan elkaar verbonden zijn.

Damiaan Denys

Kunnen stroomstoten in het hoofd mensen genezen?

Patiënten die lijden aan extreme angst of een dwangneurose zijn soms gebaat bij diepe hersenstimulatie. Een techniek die in de psychiatrie al bijna tien jaar wordt gebruikt. Wat is het en hoe werkt het precies? Psychiater Damiaan Denys geeft uitleg in de ‘Universiteit van Nederland’ over deze en andere onderwerpen uit de psychiatrie.

6 januari 2014