Kijk de UvA

Jan van Maarseveen

Student stort zich op de scheikunde

Het aantal scheikundestudenten stijgt sterk. Heeft deze toename misschien iets te maken met de populaire televisieserie ‘Breaking Bad’? Chemicus Jan van Maarseveen verklaart in ‘De wereld draait door’.

Henkjan Honing

Op funk moet je dansen

Uit onderzoek van wetenschappers uit Oxford blijkt dat we niet snel dansen op makkelijke, maar ook niet op te moeilijke muziek. Er bestaat kennelijk zoiets als de perfecte middenweg, vertelt muziekwetenschapper Henkjan Honing op Radio 1.

Wouter van der Burg

Europa: duur, abstract en ingewikkeld?

Over vier weken vinden de Europese verkiezingen plaats. Europa is duur, abstract en ingewikkeld, vinden veel kiezers. Politicoloog Wouter van der Brug van de UvA legt in ‘Nieuwsuur’ uit dat partijen vooral duidelijker moeten maken waar ze nu eigenlijk voor staan.

Jeroen Oerlemans

Van Prinsessendag tot Koningsdag

Aanstaande zaterdag is de eerste Koningsdag. Historicus Herman Pleij gaat bij 'De wereld draait door' in op de geschiedenis van deze koninklijke feestdag.

Meeuw

Vogel het uit!

Masterstudent Camilla Dreef is een van de onderzoekers van het project 'Vogel het uit!'. In 'Zapplive' legt ze uit hoe ze met behulp van gps-apparaten het vlieggedrag van meeuwen in kaart brengt.

Dodo-Japan

Dodo overleefde zeereis

Ria Winters vertelt op Radio 1 over haar onderzoek waaruit blijkt dat dodo’s in staat waren lange zeereizen te overleven.

Huizen Amsterdam

Worden sociale huurwoningen onbetaalbaar?

Veel huurders van met name sociale huurwoningen maken zich zorgen over de jaarlijkse huurverhogingen. Johan Conijn, bijzonder hoogleraar Woningmarkt, vertelt bij ‘EenVandaag’ waarom de huur toch omhoog moet.

Oekraïne vlag

De chaos in Oost-Oekraïne

Ruslanddeskundigen Hans Voeten en Marc Jansen, die een boek over Oekraïne schreef, spreken in ‘EenVandaag’ over de bevolkingsgroepen die in Oost-Oekraïne lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan.

Boerman - S - C

De effecten van sponsorvermeldingen op televisie

Sophie Boerman vertelt op RTV NH over haar onderzoek naar sponsoring en product placement.

Sebastiaan de Vet

Van Gagarin tot Kuipers

Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet legt in 'Zapplive' onder meer uit hoe de ruimtevaartreis van André Kuipers vandaag de dag verschilt van die in 1963, toen de Rus Joeri Gagarin als eerste mens ter wereld de ruimte inging.

Discobol

Breezerseks en bangalijsten

Socioloog Sylvia Holla ging 5 maanden undercover in een tienerdisco om de ontluikende seksualiteit van jongeren te observeren en vertelt over haar onderzoek bij ‘NTR Academie’.

Rens Vliegenthart

De werking van verkiezingspeilingen

Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatiewetenschap, is bij ‘Jinek’ te gast omdat hij lid is geworden van de Jonge Akademie van de KNAW. Hij vertelt over de verkiezingspeilingen en hoe de media deze interpreteren.

Foto Sweder van Wijnbergen

'Eurocrisis is weer terug'

Econoom Sweder van Wijnbergen reageert op BNR Nieuwsradio op de uitspraak door Axel Weber, oud-topman van de Duitse Centrale bank, dat de eurocrisis na de Europese verkiezingen weer terugkomt.

7 mei 2014